Jarní trh 21.3. 2020 se neuskutečnil

02.05.2020 17:13

Ve čtvrtek 12.3 . 2020 vláda České republiky vyhlásila nouzový stav na území celé republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s pandemií koronaviru.

Virové onemocnění , zdánlivě podobné chřipce s individualním průběhem, šířící se do celého světa z Číny.

Čína se svým nezodpovědným chováním a zatajováním úniku viru ,označeného CoV-2, způsobila nejen omezení v ČR , ale v celém světě. Postupně se šířící nákaza a následná úmrtí vedla vlády celého světa k uzavření hranic, letišť, obchodů, škol , divadel, kin,...provozů, restaurací, jídelen,  továren, sportovišť,  kadeřnictví, úřadů .Omezení provozu ordinací , nemocic . Uzaření rodin  v  domovech . Vycházení se omezilo jen na nezbytný nákup potravin,drogerie a léků. Povinností se stalo nosit roušky a držet odstup 2m.

Zrušené trhy, koncerty, výstavy, bohoslužby, poutě,...dovolené,..

Nepříjemné pocity ze zavřených hranic , strach z nemoci a vzájemný respekt nám umožnil poznat sami sebe zevnitř. Karanténa nás oddělila od veřejnosti, od širší rodiny, v některých momentech nám byl vydán zákaz vycházení do přírody. Zákazy se měnily ze dne na den. Pandemie bylo hlavní téma zpráv, telefonních rozhovorů a typicky českých vtípků na socialních sítích.

 Rodiny se učily žít spolu, děti školní dopoledne trávily doma a po síti zpracovávaly témata, která jim učitelé posílali on line. Karantena každého z nás postihla jinak. Kdo musel zůstat doma, měl možnost uklízet, být se svými dětmi, starat se o rodiče... Naopak zdravotníci byly v plném  nasazení bez nároku na jakékoli volno .Všichni v první linii byli vyčerpaní a také měli doma rodiny, s kterými mnohdy měli omezený styk .Málokdo z nás si umí představit jak si museli umět poradit ve chvíli ,kdy neměli dostatek ochranných prostředků.

Celý národ začal šít roušky,které chyběly v nemocnocích, ordinacích, prodavačkám, ošetřovatelkám, obyvatelům,..

Od vlády jsme dostávali zákazy jeden za druhým a nebyly jak plnit. Nebyla dezinfekce ,roušky, respirátory  ´/jejich cena rázem vystoupila o 1000 procent/. Byly vykoupené základní léky na respirační onemocnění a výrobky na domácí přípravu dezinfekcí.

Pomohli jsme si! Jsme národ tvořivý a umíme si poradit. Neumřeli jsme strachy a podali si vzájemně pomocnou ruku. Věřme,že karantena každého z nás obohatila. Někdo se naučil šít, doma se muselo více vařit a péct ,objevili jsme kouzlo rodinných večeří namísto v restauraci, ...

Dnes je 3.5. 2020 a nastává postupné uvolňování karantény. Někzerá opatření zůstávají /nošení roušek,dezinfekce rukou, omezení velkých akcí,../,ale už si můžeme plnými doušky užívat jara a přírody.

Přejme si, abychom si zachovali ty pěkné návyky do dnů příštích , abychom nezapoměli nadále zůstávat se svými blízkými. Vyrábějte, choďte do přírody a pomáhejte si. Těšíme se na vás v říjnu na podzimním trhu. Věříme, že se sejdeme ještě ve větším počtu, protože mnoho z nás se naučilo něčemu novému. Trh v Libštátě je jednou z příležitostí,  kde se můžeme bez obav postavit za svoje nápady, výrobky, výpěstky,..

Těšíme se na setkání ,vaše sousedky.